Når katten din er syk er det en rekke ting du bør undersøke/ta stilling til.
+47 32 07 46 75
post@hallingvet.no
Når katten din er syk er det en rekke ting du bør undersøke/ta stilling til:
Ring dyrlegen hvis du er i tvil. Ofte kan du få gode råd, men av og til er det nødvendig å komme til undersøkelse med en gang.
Sommeren er høysesong for avliving av katter.
Ofte er dette kattunger som har vært forsøkt gitt bort og ikke har fått noe hjem. Hvis du er villig til å hjelpe en slik katt, ta kontakt med oss så vi har navn og telefonnummer og kan ringe deg når vi får inn katter til avliving.
Facebook-gruppen "Katter i Gol" administrert av Britt Karin Grøseth er en fin arena for å finne katter som trenger et hjem.
Kastrering av både hunn- og hankatten er det viktigste du kan gjøre for å unngå overproduksjon av kattunger som ofte ender ute på egen hånd eller på de evige jaktmarker.
Både hunn- og hankatter kan kastreres når som helst fra ca 6mnd alder. Er hunnkatten drektig kan hun fortsatt kastreres, men det blir noe høyere risiko enn vanlig.
Inngrepet tar ca 30 min. De fleste hankattene trenger ikke krage, og kommer seg igjen etter et par dager. Den første uka skal du følge med på at såret ikke blør, at katten ikke slikker seg i såret og at katten spiser som normalt.
Hankatter som er kastrert har lettere for å få urinstein enn ukastrerte katter. Derfor må de få fôr som er tilpasset kastrerte hankatter. Slikt fôr får du hos veterinæren og i velassorterte dyrebutikker.
Hos hunnkatter åpner vi buken for å fjerne livmor og eggstokker. Det er et mer omfattende inngrep enn hos hannkattene, men er en såkalt rutineoperasjon. Det tar omtrent en time fra du leverer katten til du kan hente den igjen. Om du ønsker kan katten sove ut hos oss slik at du først henter den på ettermiddagen når den er våken.
Katten får et lite operasjonsår på buken. Derfor bør den ha krage eller body til såret er grodd, ca 12 dager. Eventuelle utvendige sting skal tas etter 10-14 dager. Dette kan du få gjort hos oss uten ekstra kostnad, eller gjøre selv dersom du er komfortabel med det. Følg med på såret at det ikke sprekker opp, blør eller inneholder puss. I såfall, eller dersom katten har nedsatt almentilstand bør du ringe oss så snart som mulig.
Ormekur til hund og katt ble fra 2009 reseptpliktig. Dette er bestemt av Statens legemiddelverk som et tiltak for å redusere unødvendig medisinbruk og forebygge at det utvikler seg resistens mot de vanlig brukte legemidlene mot innvollsorm.
Det er utviklet nye retningslinjer for hvor ofte og når dyrene bør behandles med ormekur.
Symptomer på innvollsorm kan være alt fra dårlig vekst, dårlig pels, generell svekkelse, oppkast/diarè og vektreduksjon.
Behandling
Kattunger: Ved 2, 4, 6, 8 og 12 uker etter fødsel
Ved 6 mnd og 12 mnd alder
Utekatter: Etter behov, som regel 4 ganger i året
Innekatter: Kun etter påvisning av innvollsorm i avføringsprøve
Drektige og diegivende katter behandles sammen med kattungene ved 2, 4 6 ukers alder
Flåtten øker stadig sitt utbredelsesområde og har blitt vanligere å se også i Hallingdal. Vi anbefaler å undersøke hunder og katter for flått jevnlig gjennom sommeren. Som regel er det tilstrekkelig å fjerne flåtten.
Dette skal du gjøre hvis du finner flått på dyret ditt;
Fra tid til annen har vi epidemier av kattepest i Hallingdal. Katter som beveger seg ute kan være utsatt for sykdommen. Kattepest angriper slimhinner og gir symptomer som rennende nese, irriterte øyne og diarè. Sykdommen kan være dødelig for kattunger, gamle katter og katter med nedsatt immunforsvar.
For å forebygge mot sykdommen kan man vaksinere katten årlig.
Som dyreeier kommer man som oftest ubønnhørlig dit at det er tid for å ta farvel med kjæledyret. Når tiden vel er inne ønsker vi å gjøre situasjonen minst mulig smertefull for deg og dyret ditt. Det er imidlertid endel spørsmål vi kan komme til å stille som kan komme brått på enkelte.
Det kan være vi ber deg fylle ut et skjema for erklæring av eierforhold dersom vi ikke har tilstrekkelige journalførte opplysninger fra tidligere. Dette av juridiske årsaker.
Noen ganger kan det være nyttig for oss å obdusere. Dette gjør oss til bedre klinikere, og det kan være godt for deg som eier å vite årsaken til hundens lidelser. Vi kan utføre en makroskopisk obduksjon på klinikken. Ved forsikringssaker eller ved behov for avansert diagnostikk kan vi sende dyret til Veterinærinstituttet.
Dyr som avlives mediakamentelt skal ikke graves ned. Vi sender dem til kremering. Du kan velge å få tilbake asken i urne dersom du ønsker dette. Mer om urnevalg og minneplater kan du lese om på www.kremo.no
Har du spesielle ønsker; gi oss beskjed, så imøtekommer vi så godt det går.
Dersom du er forhindret fra å møte til avtalt time vil vi at du gir beskjed per telefon 32074675.
Avtaler som ikke er avbestilt innen 24 timer vil faktureres med 50% av honoraret for timen. Det samme gjelder for timer førstkommende mandag avbestilt etter fredag kl 16.